Titel: Beter dood
Oorspronkelijke titel: Meglio morti

Jaar: 2010
Auteur: Marcello Fois
Uitgever: De Geus

Samenvatting: Op Sardinië wordt het lichaam gevonden van Ines Ledda, een twaalfjarig meisje. Ze is al de vierde op rij in drie jaar tijd. Verschillende onderzoekers storten zich op de zaak, die ingewikkelder is dan in eerste instantie wordt gedacht. Er blijken meerdere partijen betrokken bij de zaak. Of er sprake is van een onderlinge samenhang tussen de moorden blijft lange tijd onduidelijk, totdat het Sardijnse zwijgen wordt doorbroken. Welk smerig geheim moest in de kiem worden gesmoord?
In Beter dood beschrijft Fois een complexe samenleving: hij zet de tegenstelling tussen de Sardijnse realiteit en de Italiaanse beschaving op scherp en beschrijft hoe vrouwen in de gesloten mannenwereld van Sardinië langzamerhand hun weg aan het vinden zijn.

Recensies: In een periode van enkele jaren verdwijnen op Sardinie vier meisjes in de leeftijd van 9 tot 12 jaar. Er lijkt geen verband te bestaan tussen deze verdwijningen, maar langzamerhand begint zich wel een patroon af te tekenen. Dit is geen rechtlijnig verhaal waarin een detective het raadsel ontrafelt, maar er is een aantal personages die allemaal hun steentje daartoe bijdragen, o.a. een journaliste, een fotograaf, een dokter, een gestoorde vrouw in de gevangenis, criminelen en enkele politiefunctionarissen. Deze en andere personen hebben allemaal hun eigen achtergrond en ervaringen en leveren daarmee steeds een stukje van de legpuzzel. Op de achtergrond speelt de traditionele samenleving op het eiland Sardinie, waarin sommige zaken wel algemeen bekend zijn, maar niet besproken mogen worden. Een misdaadroman die een originele vorm gekregen heeft door de bonte stoet van personages die de revue passeert, personages die allemaal samen het verhaal meer kleur geven dan het gemiddelde detectiveverhaal. Paperback; kleine druk.

Pim de Glas