Titel: Biografie van een verwisselde zoon
Oorspronkelijke titel: Biografia del figlio cambiato

Jaar: 2007
Auteur: Andrea Camilleri
Uitgever: Serena Libri

Samenvatting: Na twee maanden keert Luigi terug naar Rome, hij vindt een huis in de Via Firenze en richt het in; daar zal hij met zijn vrouw gaan wonen. Alles lijkt dus voor elkaar.
Calogero Portolano heeft echter een verandering opgemerkt bij zijn dochter. Op een gegeven moment beseft hij tot zijn afschuw dat Antonietta verliefd is op haar verloofde.
En dat kan hij absoluut niet toestaan. Een vrouw moet onderworpen zijn, toegewijd, bereid om aan de huwelijkse plicht te voldoen, maar verliefd op haar man, geen denken aan! Daar komt nog bij dat Luigi hem niet zo ligt, sterker nog, hij had al op het eerste gezicht een hekel aan hem; hoe kan het ook anders, in aanmerking genomen dat dit de man is die het bed zal delen met zijn dochter.

Recensies: Biografie van de beroemde Italiaanse schrijver (1867-1936). In het eerste gedeelte beschrijft de auteur Pirandello’s kindertijd en adolescentie. Hierin begint hij zich af te zetten tegen een opvliegende vader en gaat zich een vreemde eend in de bijt voelen. Het tweede gedeelte beschrijft zijn studieperiode, mislukte verloving en zijn huwelijk, dat al snel barstjes vertoont. Hij verstevigt zijn identiteit als schrijver, breekt door en wordt economisch onafhankelijk. In het derde gedeelte moet hij met de waanzin van zijn vrouw leven en ontdekt hij door zijn eigen obsessieve vaderschap dat het verschil met zijn eigen vader niet groot is, waardoor een verzoening mogelijk is. De hele biografie is doorspekt met literaire citaten en laat goed de wisselwerking van zijn literaire werk met zijn priveleven zien. De visie van de biograaf is persoonlijk getint en bedoeld voor de gewone lezer, maar zeer de moeite waard. Met foto’s en boekenlijst.

Drs. F. Meeuwesen