Titel: De ring van Vuur
Oorspronkelijke titel: 

Jaar: 2013
Auteur: P.D. Baccalario
Uitgever: Veldboeket Lektuur Uitgeverij

Samenvatting: Het is 29 december 1999 en Hotel Domus Quintilia in Rome is overboekt voor de millenniumwissel. Zo komt het dat Elettra, de dochter van de hoteleigenaar, haar kamer deelt met drie andere tieners, wiens ouders in het hotel verblijven: Mistral uit Parijs, Sheng uit Shanghai en Harvey uit New York. Elettra is een heel gewoon Italiaans meisje, behalve dat allerlei elektrische apparaten vaak raar gaan doen als zij in de buurt is en spiegels waar zij in kijkt hun glans verliezen.
Ook heeft ze soms last van onverklaarbare tintelingen in haar lichaam.
Kort na de eerste ontmoeting blijkt dat alle vier de kinderen jarig zijn op 29 februari, een vreemd toeval.
Diezelfde avond strompelt er een man langs de oever van de Tiber. Hij heeft een zwart koffertje bij zich. Hij is op zoek naar vier kinderen. Als hij Harvey, Sheng, Elettra en Mistral, die een nachtelijke wandeling door Rome maken, tegenkomt weet hij zeker aan wie hij zijn koffertje moet geven. In de koffer zitten een aantal vreemde voorwerpen.
Ook Jacob Mahler is op zoek naar een zwarte koffer. Hij komt die avond aan in Rome om hem te vinden. Hij is een huurmoordenaar.
De wedloop is begonnen…
De ring van vuur is het eerste deel van de razendspannende vierdelige serie Century voor 12+. Een Da Vinci Code voor jongeren en iedereen die niet weet wat hij na Harry Potter zal gaan lezen!

Recensies: Vier tieners komen elkaar tegen in het hedendaagse Rome, als drie van hen met ouder(s) een vakantie hebben geboekt in het hotel van Elettra’s vader. Het is eind december 1999 en de afsluiting van het millennium komt eraan. Volgens (ook na het lezen van het boek) onduidelijke bronnen moet er eens in de honderd jaar een uitdaging worden aangegaan om de wereld in stand te houden. De opdracht zit in een koffertje dat het viertal in handen krijgt. In drie dagen doorkruisen de vier kinderen heel Rome, van aanwijzing naar volgende aanwijzing op zoek naar datgene wat hen het geheim van het koffertje uitlegt. De sfeer doet wat denken aan ‘De Da Vinci code’, compleet met genootschap, hints en oude gebouwen. Toch blijft er veel onbeantwoord. Het open einde is dan ook een verzoek tot antwoorden in het vervolg. De uitvoering is prachtig met een opvallend, rood omslag. De schutbladen en een tiental pagina’s in het boek zijn fullcolourcollages die als fotoboekje worden gepresenteerd. De tekst bestaat uit veelal korte alinea’s, overzichtelijke zinslengte met niet al te veel moeilijke woorden en brede witmarges. Daarnaast geven koptekst en titelweergave het geheel een extra cachet. Vanaf ca. 12 jaar.

Patty Pellis-van Hees