Titel: De Allergrootste
Oorspronkelijke titel: La Più Grande
Jaar: 2022
Auteur: Davide Morosinotto
Uitgever: Pelckmans

Recensie in het AD: “Slik, zeshonderd pagina’s waar maar liefst zeventig personages in voorkomen. En dan gaat het ook nog over het China van de negende eeuw. Je denkt niet meteen: hier ga ik mijn tijd aan besteden. En toch, als je eraan begint, ga je voor de bijl. Wonderlijk, hoe onderhoudend en meeslepend een boek kan zijn over een onderwerp dat klinkt als taaie kost. De Italiaanse successchrijver Davide Morosinotto schreef het boek in een paar maanden tijdens de eerste coronagolf. De woorden moeten uit hem zijn gestroomd en dat is voelbaar. De allergrootste boeit van begin tot eind en is bijna niet weg te leggen.” – Jaap Friso

Samenvatting: Kanton, 1770. De zesjarige Yu heeft haar ouders nooit gekend. Ze werkt in het theehuis van de opvliegende Bai Bai, die elke gelegenheid aangrijpt om haar te vernederen of te slaan. Op een dag ontmoet Yu haar leeftijdgenootje Li Wei, een jongen die bedreven is in de krijgskunst. Yu vraagt hem om haar te leren vechten. Dat het meisje talent heeft, is meteen duidelijk.

Als Yu enkele jaren later ontvoerd wordt door de bloeddorstige piraten van Gouden Draak, zijn het haar vechtkunsten die haar leven redden. In plaats van haar te doden, neemt Gouden Draak haar op in de bemanning. Dit is het begin van Yu’s leven als piraat. Op negentienjarige leeftijd wordt ze commandant van een hele vloot, die algauw meer dan honderd schepen telt. Haar naam terroriseert de Chinese Zee, haar macht lijkt eindeloos.

Maar Yu’s roem heeft haar een even krachtige als mysterieuze vijand bezorgd… Een vijand die nergens voor terugdeinst en één doel voor ogen heeft: het vernietigen van de wushu van Lucht en Water, de legendarische vechtkunst waar Yu de allergrootste meester in is.

Een adembenemend avontuur en een buitengewone coming-of-ageroman, geinspireerd op het waargebeurde verhaal van Ching Shih, die het bevel voerde over de grootste piratenvloot aller tijden.