Titel: De eerste keer
Oorspronkelijke titel: La Prima Volta
Jaar: 2006
Auteur: Franco Bernini
Uitgever: Mouria

Samenvatting: Turijn, zondag 8 mei 1898. In één enkele dag, vanaf de vroege morgen tot zonsondergang, wordt op een veldje aangestampte aarde de eerste Italiaanse competitie gespeeld van een sport die vrijwel nog niemand kent: il football. Is het een sport met toekomst? Velen denken van niet.

Er zullen die dag vier teams tegen elkaar uitkomen: drie uit Turijn en een uit Genua. De spelers zijn artsen, ambtenaren, arbeiders en winkeliers. De enige doping: koffie. Toeschouwers zijn er nog nauwelijks, maar wanneer zij opdagen zal alles veranderen.

Franco Bernini vertelt in zijn bijzondere roman over de vroege jeugd van een spel; over een man, een vrouw en een jonge natie. We lezen hoe de spelregels werden uitgevonden; over het verdriet en de vreugde van het jonge, verenigde Italië; over de fascinatie voor de nieuwe automobielen en de elektriciteit; over de bevlogenheid van een jonge dichter en de ontdekking van de liefde – en van een sport.

Recensies: Turijn, 8 mei 1898. Op een dag zal het eerste nationale kampioenschap worden gespeeld van een nieuwe sport: ‘il football’. Drie teams uit Turijn en een uit Genua zullen strijden om de beker. Aristocraten en arbeiders betreden het veldje aangestampte aarde, ondernemers en winkelpersoneel, allemaal verbonden door dezelfde hartstocht, gadegeslagen door maar liefst 197 betalende toeschouwers en een journalist, al ziet die niets in het saaie spelletje. De roman beschrijft het verloop van de wedstrijden (gewonnen door Genua), zoomt in op enkele spelers (zoals een jonge dichter met anarchistische sympathieen, die een royalist wil vermoorden) en op enkele interessante toeschouwers (onder wie een hysterische barones). Uiteindelijk wint liefde het van wraakzucht. De roman is gebaseerd op feiten, geschreven in een onopvallende stijl, kent een ouderwetse alwetende verteller, en schetst een interessant tijdsbeeld: dat van noviteiten als voetbal, automobielen en vliegtuigen, en van bloedige broodoproeren o.l.v. fanatieke anarchisten. Paperback, vrij kleine druk.

L.A.A. Kruse