titel: De geschiedenis van mijn puurheid
Oorspronkelijke titel: Storia Della Mia Purezza

Jaar: 2011
Auteur: Francesco Pacifico
Uitgever: Anthos

Samenvatting: Piero Rosini is jong, heeft een mooie vrouw, een rijke vader en een zus die hem wil introduceren in de literaire wereld. Maar al die zorgeloze, burgerlijke voorspoed doet hem niets. Rosini is een fanatieke katholiek. Hij is het toonbeeld van opoffering en seksuele onthouding en niets lijkt hem van het rechte pad te brengen.

Maar één avond in een café, waar hij zijn schoonzus Ada ziet dansen, volstaat om Piero’s zekerheden op losse schroeven te zetten. En Piero slaat op de vlucht. Hij gaat naar Parijs, waar hij op een fatale val afstevent.

Pacifico geeft op hartstochtelijke en ontluisterende wijze stem aan zijn antiheld: ontwapenend en magistraal onvolmaakt, maar onvergetelijk. Geschiedenis van mijn puurheid schetst een portret van het hedendaagse Italië en de menselijke geest, in zijn meest tegenstrijdige en onweerstaanbare facetten. Een nietsontziende roman die diepe indruk zal maken op de lezer.

Recensies: De Italiaanse schrijver/vertaler Francesco Pacifico (1977) debuteerde in 2003 met ‘Il caso Vittorio’. In 2010 verscheen ‘De geschiedenis van mijn puurheid’, zijn internationale doorbraak. Pacifico vertelt het verhaal van een succesvolle jongeman, die op 24-jarige leeftijd rooms-katholiek werd, een ultraconservatieve bekeerling die alle lust heeft afgezworen. Als overtuigd antisemiet werkt hij aan een boek dat aantoont dat Johannes Paulus II joods is. Door een aantal zaken raakt de hoofdpersoon in paniek en vlucht naar Parijs, waar hij verstrikt raakt in contacten met vrouwen en in vriendschap met een jood. De geschiedenis ontplooit zich op verraderlijke wijze. Pacifico schetst het beeld van een man die op zoek naar puurheid in psychische nood komt, die dissocieert en psychotisch wordt. Mede door de wijze van vertellen, met meervoudige persoonlijkheden en meervoudige vertelinstanties is het geen eenvoudig boek. Maar het fascineert tot het einde en de tragische held maakt diepe indruk. Een bijzonder, actueel en psychologisch indringend boek. Kleine druk.

Drs. Cees van der Pluijm