Titel: De heilige van de beginnende waanzin
Oorspronkelijke titel: The Saint Of Incipient Insanities
Jaar: 2008
Auteur: Elif Shafak
Uitgever: De Geus

Samenvatting: Als Omar één ding geleerd heeft in de paar maanden dat hij in Boston woont, is het wel dit: Amerikanen willen een naam goed kunnen uitspreken. Namen zijn de brug naar de existentiële burcht van de ander. De naam van iemand kunnen uitspreken is een deel van zijn bestaan begrijpen. Daarom heeft Ömer zijn naam in Omar veranderd.
Hij deelt in Boston een huis met Abed en Piyu en raakt hopeloos verliefd op Gail. Gail is een aantrekkelijke Amerikaanse die eigenlijk Zarpandit heet en haar onzekerheid en verlegenheid wegstopt achter stellige meningen en merkwaardige obsessies. Wat Gail en Omar tot elkaar brengt, is het gevoel dat ze alleen in deze relatie zichzelf kunnen zijn. En het besef dat hun beider voorstelling van de Amerikaanse droom niet dezelfde is…

Recensies: Omar is nog maar net vanuit Turkije aangekomen in Boston. Bij aankomst in de VS heeft hij de schrijfwijze van zijn naam aangepast. Hij deelt een huis met twee andere buitenlanders, en wordt verliefd op Gail. Zij is een Amerikaanse die eigenlijk Zarpandit heet, en die haar onzekerheden wegstopt achter stellige meningen en vreemde obsessies. Omar en Gail vinden elkaar in hun teleurstelling over de Amerikaanse droom. Ze trouwen, en ondernemen uiteindelijk samen een reis naar de wortels van Omar in Istanbul. Op treffende wijze beschrijft de auteur de prijs die betaald wordt voor het leven in een culturele ‘melting pot’. Alle hoofdpersonen in het verhaal worstelen op hun eigen wijze met hun religieuze, culturele of seksuele identiteit, en verliezen een deel van die identiteit. Elif Shafak (Turkije, 1971) studeerde politicologie en vrouwenstudies. Ze combineert haar schrijverschap met een academische carriere. Dit boek is haar derde roman die in het Nederlands verschijnt, en de eerste roman die zij oorspronkelijk in het Engels geschreven heeft (2004). Gebonden; kleine druk.

Marieke Both