Titel: De laatste straaljagerlach
Oorspronkelijke titel: The Last Jet-Engine Laugh

Jaar: 2003
Auteur: Ruchir Joshi
Uitgever: De Geus

Samenvatting: De dreiging van een oorlog tussen India en Pakistan is altijd aanwezig. In De laatste straaljagerlach, die in 2030 speelt, is het daadwerkelijk zover.
Paresh, een 70-jarige, wereldwijd bekende fotograaf, mijmert in zijn appartement in Calcutta over het verleden. Hij werkte in Parijs, maar het toegenomen racisme in het Westen heeft hem gedwongen om terug te keren naar zijn vaderland. Terwijl hij zich zorgen maakt over zijn kleindochter Para, die als gevechtspilote aan de oorlog deelneemt, gaan zijn gedachten heen en weer tussen het India van weleer en het India van nu.

Recensies: Deels fictieve geschiedenis, spelend in 2030. Een eeuw India passeert de revue, vanaf 1930. In die honderd jaar zijn de Britten verdwenen, is hun Indie opgesplitst in India en Pakistan, hebben beide landen veel onderling gevochten en is er in 2030 wederom een grote oorlog gaande. De 70-jarige verteller mijmert over zijn leven, hoe hij als kind een lach als een straaljager produceerde, en over zijn kleindochter die straaljagerpilote is in het conflict van 2030. Typisch Indiase roman met talloze familieleden en zoveel verhalen in verhalen dat alleen geconcentreerde lezers het spoor niet bijster raken. Literaire vorm van chaos, niet het minst door het frequente woordgebruik en de vele interjecties in Hindi, Bengali en Gujerati. Joshi (1959) is filmmaker en zijn stijl van schrijven lijkt op losse shots met flashbacks en sprongen naar de toekomst, heen en weer schietend in tijd en handeling tussen 1930 en 2030. Opmerkelijke kaft: ruitjesschrift met een combinatie van schoolstempeltjes en technische blauwdrukken. Bevat landkaartje. Gebonden; kleine druk.

B.C. Meulenbeld