Titel: De steeneter
Oorspronkelijke titel: Il Mangiatore Di Pietre
Jaar: 2008
Auteur: Davide Longo
Uitgever: De Geus

Samenvatting: De vondst van het levenloze lichaam van de jonge Fausto zorgt voor veel commotie in een afgelegen dorpje. Is het een afrekening binnen het criminele milieu? Wordt er geleefd naar oude erecodes? Men fluistert dat het Fausto’s verdiende loon is, al wil niemand zeggen waarom. Cesare is passeur, een smokkelaar van goederen en soms zelfs van mensen. Hij heeft een turbulent verleden en is na tal van omzwervingen in onder andere Frankrijk teruggekeerd naar zijn geboortedorp. Zijn schijnbare rust wordt verstoord als hij op een avond zijn hond uitlaat en het lijk van Fausto vindt.

Het onderzoek naar de moord wordt geleid door een vrouwelijke rechercheur van buiten het dorp. Ze stuit op een muur van stilzwijgen. Cesare raakt in de ban van haar charmes en wordt daardoor steeds meer betrokken bij het rechercheonderzoek. Maar is Cesare eigenlijk wel degene die hij zegt te zijn? Het ijzige zwijgen wordt uiteindelijk verbroken en zorgt voor een geheel nieuwe wending in het verhaal.

Een prachtige roman over stugge mensen, moeizame relaties en een dorp waar de sneeuw alles met een verhullend laagje bedekt. Met veel oog voor detail schildert Davide Longo een treffend portret van een kleine, geïsoleerde gemeenschap in de ruwe, bergachtige omgeving van Piemonte, op de grens van Frankrijk en Italië.

Davide Longo (Italië, 1971) werd geboren in Carmagnola (in de omgeving van Turijn), waar hij tot op de dag van vandaag woont. Longo schreef en regisseerde korte films, documentaires en reportages voor de nationale televisie- en radiozenders als Rai Sat. De documentaire Memorie dell’altoforno, werd op het Young Cinema Festival van Turijn vertoond. Zijn eerste roman, Un mattino a Irgalem (‘Een ochtend in Irgalem’) won zowel de Premio Grinzane Cavour als de Premio Via Po voor het beste debuut. De steeneter is bekroond met de Premio Città di Bergamo en de Premio Viadana.

Recensies: Deze roman speelt zich af in de Valle Varaite, in Piemonte, op de grens tussen Italie en Frankrijk, op het einde van de jaren tachtig. De ideale plek voor een passeur, iemand die (niet-Europese) illegalen naar Frankrijk smokkelt. Cesare, bijgenaamd ‘de Fransoos’, ontdekt het lijk van zijn vroegere vriend Fausto. Voor de inwoners van het dorp is het duidelijk: Fausto hield zich teveel met allerlei louche zaakjes bezig. Maar de politie slaagt er niet in om het stilzwijgen van het dorp te doorbreken. De vrouwelijke commissaris Sonia gebruikt nochtans al haar charmes om het geheim van Cesare te doorbreken. Zij ontdekt dat Cesare voor de Tweede Wereldoorlog in Marseille heeft gewerkt en als anarchist in de gevangenis is terechtgekomen. Ligt daar de basis van zijn geheim? De natuur, de bergen, de sneeuw zijn nadrukkelijk aanwezig in deze realistische, rauwe psychologische thriller over haat, liefde, vriendschap en verraad. Kleine druk.

Bernard Huyvaert