Titel: De Verslinder
Oorspronkelijke titel: Il divoratore

Jaar: 2012
Auteur: Lorenza Ghinelli
Uitgever: Anthos

Samenvatting: Pietro is veertien en lijdt aan het syndroom van Asperger. Het is voor hem moeilijk om met de buitenwereld te communiceren, maar in zijn tekeningen beeldt hij alles uit wat hij ziet, met veel oog voor detail. Hij vormt een gemakkelijk doelwit voor de jongens in zijn dorp. Vlak nadat Pietro weer eens is gepest, verdwijnt een van de pestkoppen.

Een paar dagen later verdwijnen er nog meer jongens van het groepje, evenals Pietro’s broer. Wanneer Alice, Pietro’s lerares, hem vraagt een tekening te maken van wat er voorgevallen is, ziet ze een verontrustend detail: op de tekening staat een oude man, in het zwart gekleed, met witte schoenen en een wandelstok. Alice kent deze oude man goed: hij komt voor in haar nachtmerries, het is de verslinder.

Ghinelli schreef een duister verhaal voor volwassenen, een boek dat je bij de lurven grijpt. De verslinder is een psychologische thriller en een bovennatuurlijke page turner van een van de jonge talenten uit Italië.

Recensies: Denny is een kwetsbare jongen die voor zijn verslaafde moeder zorgt, terwijl hij bang is voor zijn aan alcohol verslaafde vader. Door zijn klasgenoten wordt hij gepest. Aan de hand van een schilderij van zijn vader creëert hij de dromenman en lijkt hij niet meer in staat werkelijkheid en fantasie te scheiden. Twintig jaar later verdwijnen kort na elkaar vier jongens onder wie Dario. Alle jongens ervaren dat het verschil tussen het ik en de ander verdwijnt als de dader hen in de ogen kijkt. Op de autistische Pietro, broer van Dario, heeft de dader echter geen invloed. Pietro weet wie de dader is, maar is niet in staat het te zeggen. Zijn therapeut Alice wordt gekweld door nachtmerries. Aan de hand van tekeningen van Pietro en een verdrongen verdwijning van een vriendinnetje lijkt het erop dat zij verbanden tussen Denny, de dromenman en de gruwelijkheden op het spoor is. Spannend, soms zelfs huiveringwekkend, poëtisch geschreven debuut waarin fictie en realiteit door elkaar lopen en geheimen niet prijs gegeven worden. De auteur is in 2012 finalist voor een literaire prijs in Italië. Kleine druk.

J. Madern-Luijk