Titel: De zaak Gaetano Chille
Oorspronkelijke titel: Il caso Chillè
Jaar: 12008
Auteur: Domenico Cacopardo
Uitgever: Serena libri

Samenvatting: In Letojanni, een slaperig stadje in de buurt van Messina, hebben de mensen nog respect voor de hogergeplaatsten. Er gebeurt nooit iets tot Gaetano Chillè zijn rentmeester Talio doodschiet. Een ongeluk en niets anders, Chillè is tenslotte landeigenaar en geridderd. Toch kan het dossier niet meteen afgelegd worden omdat het gerucht gaat dat Chillè en de weduwe van Talio een verhouding hebben. Nog steeds.
De carabinieri krijgen opdracht een onderzoek in te stellen om de gemoederen te sussen.
Tot ergernis van de notabelen stellen luitenant Ruggeri en brigadier Capellaro werkelijk een onderzoek in, en dat is niet de bedoeling.

Recensies: In een klein Siciliaans dorpje schiet een belangrijke notabele rond 1910 zijn rentmeester dood: een ongeluk. Bij de ingeschakelde carabinieri is er toch enige twijfel. Wat was de rol van de vrouw van het slachtoffer en hoe merkwaardig is het dat allerlei relevante personen syfilisdragers zijn? Het is echter moeilijk werken in het maffiose web van intriges tussen hoge ambtenaren en lokale adel. Als Italie in 1911 Turkije binnenvalt, is de slimste onderzoeker naar het front overgeplaatst. Zelfs als een schriftelijke getuigenis wordt gevonden blijft de gerechtigheid op verlies staan. Een uiterst pakkende en realistische misdaadroman die de lezer volledig meesleept in een besloten wereldje waarin uiteindelijk de maffia haar wortels vond. De stijl heeft veel van een dagboekverslag in korte hoofdstukjes die de vele personen en gebeurtenissen op de voet volgen. Misdaad en sociologische waarnemingen in een spannende mix. De kaft is geillustreerd met een nachtelijke foto van drie mannen in een duister straatje. Paperback met kleine druk en ruime interlinie.

(NBD|Biblion recensie, A.C. Bolman-Bloem)