Titel: De zus van Mozart
Oorspronkelijke titel: Oceano mare

Jaar: 2006
Auteur: Rita Charbonnier
Uitgever: Arena

Samenvatting: Iedereen kent Wolfgang Amadeus Mozart, de beste componist aller tijden. Maar dat Mozart een zus had, die net zo begaafd was als hij, weet bijna niemand.
Als kind trad Mozart altijd samen op met zijn zusje Maria Anna, koosnaam Nannerl. Maar plotseling verdween het meisje volledig van het toneel. Wat gebeurde er met dit wonderbaarlijke talent? Waarom moest zij uit de schijnwerpers verdwijnen?

Maria Anna Mozart was een begaafd musicus wier talenten werden overschaduwd door het succes van haar jongere broer. De zus van Mozart is háár verhaal! In De zus van Mozart schetst Rita Charbonnier het geromantiseerde leven van Nannerl Mozart, een hartstochtelijke en getalenteerde vrouw. Het is een geestige en ontroerende roman, niet alleen voor de lezer die van muziek houdt, maar voor iedereen die in zijn eigen en andermans talenten gelooft.
Rita Charbonnier is theaterjournalist, actrice en zangeres. De zus van Mozart is haar eerste roman.

Recensies: Roman over het leven van Nannerl Mozart (1751-1829), de vijf jaar oudere zus van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). Nannerl, eigenlijk Maria Anna Walburga Ignatia geheten, was uiterst getalenteerd en al op vijfjarige leeftijd was ze een virtuoos klaveciniste. Al jong trad ze op aan de Europese hoven, samen met haar broer. Uit bronnen blijkt dat ze ook vocale muziek componeerde, maar geen van haar werken is bewaard gebleven. In haar jeugd was de relatie met haar broer liefdevol, later werd deze slechter en tijdens de laatste jaren van Wolfgangs leven hadden broer en zus geen contact meer met elkaar. Na Wolfgangs dood leverde Nannerl een belangrijke bijdrage aan het vergroten van zijn bekendheid. In het boek (fictie, maar de gebeurtenissen zijn gebaseerd op de werkelijkheid en de belangrijkste personages hebben echt bestaan) veel aandacht voor het feit dat Nannerl plotseling van het toneel verdween terwijl Wolfgang beroemd werd. De auteur is theaterjournalist, actrice en zangeres. Dit is haar eerste roman. Boeiend verhaal waarin ook enkele brieven zijn opgenomen. 2006 is uitgeroepen tot Mozartjaar (W.A. Mozart werd 250 jaar geleden geboren). Vrij kleine druk.