Titel: Dingen die niemand weet
Oorspronkelijke titel: Cose che nessuno sa

Jaar: 2012
Auteur: Alessandro D’Avenia
Uitgever: Cargo

Samenvatting: De veertienjarige Margherita worstelt met dezelfde vragen, angsten en geheimen als haar leeftijdsgenootjes. Dat wordt erger als zij na een roerige schooldag thuiskomt en op het antwoordapparaat een bericht van haar vader vindt. Hij gaat het gezin voorgoed verlaten. Margherita’s wereld stort volledig in en radeloos gaat ze op zoek naar antwoorden.
Een van de docenten op school ziet haar vertwijfeling en geeft haar houvast met zijn verhalen over de klassieke mythologie. Langzaam leert Margherita weer op zichzelf te vertrouwen en haar pijn om te zetten in liefde voor het leven.

Recensies: Het begint en eindigt in de proloog en de epiloog met een zeiltocht, waarbij Sicilië en het mysterieuze huis van oma de rode draad zijn van het verhaal. Het eerste en tweede deel spelen zich af in Noord-Italië. In het eerste deel zien we de hoofdfiguur Margherita (14) worstelen met de huwelijkscrisis van haar ouders. Zeer onzeker begint zij aan haar middelbare schoolleven. Dankzij de ontwikkeling van vriendschappen en inzicht dat wordt geboden via de literatuur begint zij een uitweg te vinden uit haar problemen. In het tweede deel gaat zij met een vriendje op zoek naar haar vader, zich daarbij identificerend met de zoon van Odysseus. In beide delen voegt de aanwezigheid van een mysterieuze Siciliaanse oma zeer veel kleur toe. Zij staat de hoofdfiguur in raad en daad bij en verwent haar met lekkere hapjes. Een zeer boeiend boek, doorspekt met literaire citaten waardoor je goed kunt zien dat de auteur leraar letterkunde is. Geschikt voor mensen die van literatuur houden als van het leven zelf en geïnteresseerd zijn in de psychologie van puberende jongeren. Kleine druk. Vanaf ca. 16 jaar.

Drs. F. Meeuwesen