Titel: Driemaal bij dageraad
Oorspronkelijke titel: Tre volte all’alba

Jaar: 2013
Auteur: Alessandro Baricco
Uitgever: De bezige bij

Samenvatting: Een man en een vrouw ontmoeten elkaar driemaal, maar elke keer is de enige, en de eerste, en de laatste keer Op het eerste gezicht lijken de drie delen van deze novelle afzonderlijke verhalen, maar ze blijken het briljante resultaat van een geraffineerd gedachte-experiment dat ze onderling verbindt. De verhalen beginnen alle drie in een hotellobby, alle drie bereiken ze hun literaire hoogtepunt bij dageraad, en alle drie hebben ze als hoofdpersonen twee voor elkaar onbekende mensen die elkaar toevallig ontmoeten en binnen korte tijd hun diepste wezen aan elkaar blootgeven.

Hoe uiteenlopend Bariccos boeken ook zijn, zijn stijl is zeer herkenbaar. Ook het wonderlijke, betoverende spel van deze novelle houdt de lezer direct in zijn greep. Levensechte, snelle dialogen, afgewisseld met een minimum aan beschrijvingen, geven vorm aan de meeslepende verwikkelingen van de hoofdpersonen, waarbij het de lezer langzaam maar zeker duidelijk wordt wie deze mensen zijn en wat ze met elkaar te maken hebben.

Recensies: Deze roman van de bekende Italiaanse auteur (1958) bestaat uit een drieluik. Een man een vrouw ontmoeten elkaar op verschillende momenten van hun leven. De verhalen spelen zich af in de lobby van een hotel, bij dageraad. In het eerste verhaal staat een volwassen man klaar om te vertrekken. Hij verkoopt weegschalen. Hij wordt door een jong meisje aangeklampt. Wanneer zij zich niet lekker voelt, brengt hij haar naar zijn kamer. In het tweede verhaal is de man een nachtportier in een hotel. Een jong meisje komt naar beneden om handdoeken te bestellen. Ook de verloofde van het meisje duikt op, een agressieve kerel, die haar terroriseert. De man raadt het meisje aan om weg te vluchten van haar verloofde en biedt haar zijn hulp aan. In het derde verhaal is de situatie omgekeerd: het mannelijk personage is jong, de vrouw is een al wat oudere politieagente. Zij moet een jongen van dertien bewaken, maar zij gaat met hem op de vlucht en vertrouwt hem toe aan een vroegere minnaar. Het boek bestaat voor een groot deel uit dialogen. Hoewel de ontmoetingen toevallig zijn, geven de personages aan elkaar hun ziel bloot. Verfijnd proza voor literatuurliefhebbers. Kleine druk.

Bernard Huyvaert