Titel: Het sprekende woud
Oorspronkelijke titel: 

Jaar: 2011
Auteur: Geronimo Stilton
Uitgever: Wakkere muis

Samenvatting: Moerassen vol hinderlagen, meedogenloze orken, woeste draken en geheimzinnige stemmen die worden meegevoerd door de wind … dat alles moet de jonge elf Saturno trotseren tijdens zijn lange reis naar het Heksenrijk. Maar hij staat er niet alleen voor: onderweg zal hij nieuwe, onverwachte bondgenootschappen sluiten in zijn strijd om de duistere macht voorgoed te verslaan …

Na Het Verloren Rijk en De Betoverde Poort is dit het derde deel van de fantasy-reeks De Kronieken van Fantasia, waarin wordt verteld over de heldhaftige avonturen van de jonge elf Saturno, oftewel Dappart de uitverkorene. Samen met zijn vrienden Spica, Regulus, Robinia en de grote tovenaar Stellarius moet hij talloze gevaren overwinnen en vreselijke gevechten leveren om de rijken van Fantasia te bevrijden van het juk van de Zwarte Koningin en zo de vrede te herstellen.

Recensies: De rijken van Fantasia worden bedreigd door de Zwarte Koningin en alle Kwaden die haar omringen en die haar duistere, dodelijke praktijken helpen instandhouden. De jonge elf Saturno moet samen met zijn vrienden proberen om in Fantasia vrede te brengen. Zij moeten daarvoor duizenden gevaren trotseren en afrekenen met de dood op honderd poten, gaan over de weg van de verlaten botten en woeste waters over; zij horen lucht fluisterpraten, komen in het rijk van de bevroren druppels, ontmoeten dood gewaande ridders en sprekende bomen, worden gevangengenomen door orken, vechten op leven en dood met zichtbare en onzichtbare vijanden en mysterieuze krachten. Hoe kan Saturno zich nog redden – is hij echt een afstammeling zijn van Rozenridder Sterkhart? – nu hij zonder zijn zwaard Gif het gevecht moet aangaan met Halvestaart, de Blauwe Draak? Derde deel van de serie ‘Kronieken van Fantasia’*. Wederom een wervelende vertelling, waarin per hoofdstuk tien keer meer gebeurt dan in menige complete andere avonturenroman. Het boek wordt halverwege onderbroken door een stripverhaal op glanzend papier waarin, als flashback, de strijd wordt verbeeld van de eens in vrede levende dwergen met wrede orken. Onontkoombare, filmische leesbelevenis. Voor avontuurlijke lezers vanaf ca. 10 jaar.

Mart Seerden