Titel: Het versteende eiland
Oorspronkelijke titel: 

Jaar: 2012
Auteur: Geronimo Stilton
Uitgever: Wakkere muis

Samenvatting: Strega was verslagen en Fantasia was gered! Maar er stond de jonge Saturno nog een missie te wachten. Midden in een uitgestrekte oceaan lag het oude eiland van de Rozenridders, dat was gevangen in een behekste slaap: alle bewoners, zelfs de dieren en de bomen, waren door een boosaardige vloek in steen veranderd en Saturno was de enige die de betovering kon verbreken.

Op een zwoele lentenacht kreeg hij in een droom een bericht van Florina, de Feeënkoningin, die hem vroeg nog één keer ten strijde te trekken. Gelukkig stond hij er ook deze keer niet alleen voor: de jonge Spica zou hem vergezellen. Zo vertrokken ze samen op de rug van zijn trouwe blauwe draak om het eiland te bevrijden en om de nobele orde van de Rozenridders weer in ere te herstellen.

Recensies: De Zwarte Koningin mag dan wel verslagen zijn en het leven mag dan schijnbaar zijn gewone gang hebben hervonden, toch komt er weer een nieuwe opdracht op het pad van de jonge elf Saturno. Samen met vriendin Spica en trouwe draak Halvestaart moet hij op zoek naar het geheim van het Riddereiland, een eiland dat versteend is geraakt en dat ooit de bakermat is geweest van de Rozenridders, dus ook van Saturno’s vader Sterkhart. De tocht naar het versteende eiland is lang. Daar wacht hen de moeilijke opdracht om met verborgen scherven een schild samen te stellen, als sleutel tot het opheffen van de verstening. Ook nu worden er gevechten geleverd met natuurverschijningen en zeeslangen en gaat de opdracht bijna boven de macht van Saturno, Spica en Halvestaart. Een stripverhaal (in kleur, glanzend papier), op de helft van de vertelling, geeft naast historische achtergrondinformatie, ook blijk van Saturno’s keuze om voortaan minder naïef te zijn. Stevige uitgave, als vijfde deel (de geschiedenis gaat toch verder…) van de ‘Kronieken van Fantasia’*. Het vormt een toegankelijk, sterk deel van de serie en is wederom ingenieus opgezet, passend geïllustreerd, wervelend verteld en is een aanbeveling voor avontuurlijke lezers vanaf ca. 10 jaar.

Mart Seerden