Titel: Land van glas
Oorspronkelijke titel: Castelli di rabbia

Jaar: 1996
Auteur: Alessandro Baricco
Uitgever: De Geus

Samenvatting: De onvergetelijke bewoners van Quinnipak, een denkbeeldig stadje, proberen onmogelijke dromen te realiseren. Meneer Rail, directeur van een glasfabriek, is een bevlogen reiziger en bedenker van dwaze projecten. Zijn ultieme droom is een kaarsrechte spoorweg van tweehonderd kilometer aanleggen en een eigen trein bezitten. En dan zijn er nog de vele andere personages met hun wonderlijke verhalen en ideeën, zoals Pekisch, die droomt van muziek met voor anderen onhoorbare tonen, Hector Horeau, die droomt van het Crystal Palace en van een complete stad van glas, en Pehnt, die elke dag iets in zijn paarse schrift schrijft om het niet te vergeten.

Land van glas is een kafkaësk verhaal met een bonte stoet aan kleurrijke personages, vol verbeeldingsrijke visioenen en fantastische dromen.

Recensies: Alessandro Baricco (Turijn 1958) is schrijver, musicoloog, saxofonist, acteur. Hij publiceerde diverse romans, o.a. in 1991 ‘Castelli di rabbia’ (Land van glas), waarvoor hij de Premio Campiello en Prix Médicis étranger kreeg. Zijn werk is in Italië en daarbuiten enthousiast ontvangen. Zijn werk is ook bij uitstek ‘literair’; dit ‘land van glas’ zou men kunnen lezen, naast alle andere aspecten, als een beeld of metafoor van wat literatuur is. Hij onderbreekt soms zijn verhaal om soepel over te gaan op een beschouwing (essay) over literaire elementen als tijd en ruimte. Ook over schoonheid, die geen praktisch nut hoeft te dienen. Het verhaal is een opgave voor de lezer, die personages, gebeurtenissen en verwijzingen tot een geheel moet maken. De Nederlandse titel verwijst naar de droom van de hoofdpersoon die een glasfabriek heeft: een eigen trein hebben, een eigen locomotief, die nergens heen voert, die zelfgenoegzaam door een open vlakte rijdt, zonder nuttig doel. Het verhaal is soms bizar, maar adembenemend mooi geschreven. Hulde aan de vertaalster. De inspanning van de lezer wordt rijkelijk beloond. Paperback; vrij kleine druk.

Redactie