Titel: Leugens en tovenarij
Oorspronkelijke titel: 
Jaar: 2022
Auteur: Elsa Morante
Uitgever: Wereldbibliotheek

Recensie in het NRC: https://www.nrc.nl/nieuws/2022/10/20/groots-debuut-elsa-morante-nu-eindelijk-vertaald-a4145805

“Voeg het liegbeest bij de tovenaar en je komt uit bij glorieuze zelfvernietiging. Wartaal? Ja, totdat je Leugens en tovenarij leest, de roman waarmee Elsa Morante (1912-1985) in 1948 debuteerde en een bliksemflits langs de hemel van de Italiaanse literatuur joeg. Leugens en tovenarij werd direct herkend als een groots boek en gold al snel als een klassieker.

Ondanks die faam is het pas nu vertaald in het Nederlands. We kunnen daarover morren, maar beter kunnen we vertaalster Manon Smits bedanken die smikkelend waanzinnige details en uitzinnige gesprekken (flemend, jankend, tierend) omsmolt tot een Nederlands dat siddert en broeit als Morantes Italiaans.” – NRC

Recensie in De Reactor: https://www.dereactor.org/teksten/naar-mijn-hart

Samenvatting: ‘Elsa Morante’s boeken zijn niet te overtreffen.’ Elena Ferrante.
Episch en magistraal: na meer dan 70 jaar nog steeds een ongeëvenaarde klassieker.
In deze drie generaties omspannende familieroman doet Elisa, een jonge vrouw uit Zuid-Italië, haar afkomst uit de doeken aan de hand van de sprookjes en leugens die haar verwanten zichzelf en elkaar vertelden. Op basis van nagelaten brieven reconstrueert ze hoe haar grootouders elkaar leerden kennen en hoe haar ouders na moeizame amoureuze verwikkelingen uiteindelijk tot elkaar kwamen. Een verhaal van gefnuikte dromen en bedrogen liefdes – van familieliefde en familiehaat.

Leugens en tovenarij (1948), de ambitieuze, met de prestigieuze Premio Viareggio bekroonde eerste roman van Elsa Morante, is een familiekroniek op negentiende-eeuwse leest die alle tradities van de oude liefdesroman op losse schroeven zet. Een verhaal over ambitie en verval, verteld met verve en verfijnde ironie. Over teleurgestelde mensen in een benauwende maatschappij, die de bittere realiteit van hun eigen onvermogen ontvluchten in een zelf opgetrokken bouwsel van waan en fantasie.