Titel: Louisito
Oorspronkelijke titel: Luisito

Jaar: 2008
Auteur: Susanna Tamaro
Uitgever: Mouria

Samenvatting: Anselma is een weduwe die op een avond bij het vuilnis een uitgemergelde papegaai aantreft. Ze neemt hem mee naar haar huis en lapt hem op.
Dankzij ‘Louisito’ krijgt Anselma’s leven weer kleur. Zijn aanwezigheid roept herinneringen uit het verleden op, en voor het eerst in jaren beseft ze weer hoe belangrijk het is om te leven en lief te hebben.
Maar dan wordt Louisito bij haar weggehaald – want Anselma beschikt niet over de juiste registratiepapieren.

Louisito is een bitterzoet verhaal over oude en jonge mensen, liefde en hoop – precies wat we mogen verwachten van de immens populaire auteur van De stem van je hart.

Recensies: Een oude dame begint opnieuw te leven door een gevonden papegaai. Ze leert hem woordjes, denkt aan haar onderwijscarriere terug en aan een vriendin met wie ze over het leven discussieerde. Ze heeft spijt van haar mislukte huwelijk, van haar kinderen en hebberige kleinkinderen zonder manieren. Ze ruimt haar huis op voor de vogel, gaat weer naar muziek luisteren, geeft een feest voor ex-collega’s. De wet en een knorrige buurman tolereren echter geen illegale vogel in een flat. Na inbeslagneming van de vogel ziet de oude dame het niet meer zitten. Ze besluit een rechtzaak aan te spannen. Na een bezoek aan haar nieuwe liefde, gloort er hoop. Een juweeltje van een verhaal van de Italiaanse schrijfster (1957). Ondanks trieste reflecties voert deze keer de positieve wending de boventoon, dit in tegenstelling tot andere romans van dezelfde auteur (“Antwoord mij” en “Anima Mundi”). Geschikt voor een groot publiek. Kleine druk.

Drs. F. Meeuwesen