Titel: Mezzanotte
Oorspronkelijke titel: Nocturne

Jaar: 2005
Auteur: Lisa St. Aubin de Téran
Uitgever: J.M. Meuenhoff

Samenvatting: Roman over een tragische liefde die zich over vijf decennia uitstrekt De kleinste dwerg ter wereld, de dikke dame en de dame met de baard, de sterke man, de spinnenvrouw, kamelen, apen, goochelaars – elk jaar trekt maestro Rossi’s rondreizende kermis in juli het Umbrische dorp San Severino binnen. Aangetrokken door de mysterieuze mogelijkheden die dit met zich meebrengt laat de jonge Alessandro Mezzanotte zijn werk op de akker in de steek. Op de kermis ontmoet hij de veertienjarige Valentina, met haar dikke zwarte haar en geur van gepofte appels en suikerspin. Het is het begin van een noodlottige liefde, die een obsessie en een odyssee zal worden.

Veertig jaar later wordt Stefano Altini, een getraumatiseerde jonge soldaat, als verpleeghulp toegewezen aan de oorlogsveteraan Mezzanotte. Langzaam wint hij het vertrouwen van de oude man, die hem stukje bij beetje het verhaal vertelt van zijn liefde voor de lichtzinnige Valentina, waarom hij is blijven geloven in haar terugkeer. Lisa St Aubin de Terán vermengt in Mezzanotte fantasie.

Recensies: Alessandro Mezzanotte raakt gefascineerd door het circus dat elk jaar de omgeving bezoekt. Hij wordt verliefd op het mooie circusmeisje Valentina en besteedt al zijn vrije tijd om het circus achterna te reizen. Als hij tijdens de militaire dienst zwaar gewond raakt, gaat hij terug naar zijn geboortedorp, waar hij zich afsluit van de andere dorpelingen. Veertig jaar later is zijn verzorger de jonge getraumatiseerde Stefano. Tussen beide mannen ontstaat een vertrouwelijke band en Alessandro vertelt Stefano de tragische geschiedenis van de liefde die hij nog steeds koestert. Een fijngevoelig verhaal, prachtige beschrijvingen van het gesloten dorpsleven in Umbrie. De liefdesgeschiedenis blijkt in de herinneringen van Alessandro veel mooier te zijn dan de werkelijkheid. Stefano heeft aanvankelijk veel moeite zich staande te houden in het dorp, maar leert langzamerhand zijn verleden te hanteren. Op ontroerende wijze wordt zowel het liefdesverhaal als de ontwikkeling van Stefano beschreven. Heel mooi, heel poetisch en toch realistisch. Vrij kleine druk.

(Biblion recensie, Marian Verstappen-Naus)