Titel: Necropolis
Oorspronkelijke titel: 

Jaar: 2011
Auteur: Boris Pahor
Uitgever: Ambo | Anthos

Samenvatting: De man die op een zomerse middag samen met een groep toeristen aankomt bij concentratiekamp Natzweiler-Struthof in de Vogezen is niet zomaar een bezoeker, maar een ex-gevangene. Terwijl hij door het kamp loopt, komt er een stroom herinneringen naar boven, aan het kampleven, de vernedering en het intense verdriet om degenen die het niet hebben gered.
De schokkende beelden laten zien hoe het vermogen van de gevangenen om weerstand te bieden langzaam maar zeker wordt aangetast door honger en kou. Alleen de solidariteit tussen de gevangenen kan de wil om te overleven nog voeden en de hoop levend houden.

Recensies: In 1966 bezocht de in Triest wonende Sloveense schrijver Boris Pahor (1913) het concentratiekamp Natzweiler-Struthof in de Vogezen en voelde zich tussen de andere bezoekers nogal vreemd al kende hij het kamp beter dan zij, van binnenuit. In 1944 was hij als verzetsman door de Duitse bezetters via Dachau in dit kamp terechtgekomen. ‘Alles is nog precies hetzelfde, alleen de bewakers op de wachttorens ontbreken.’ Herinneringen zuigen hem terug naar de tijd dat hij hier opgesloten zat, als verpleger in staat alles iets objectiever te bekijken. Vooral door die dubbele blik van de gevangene toen en de schrijver die twintig jaar later een reis in de tijd krijgt het verhaal een iets ander accent dan veel andere kampherinneringen. Hij werd indertijd als Italiaan gearresteerd, nogal navrant voor iemand die in zijn jeugd zijn land bezet zag door Italiaanse fascisten. De roman kreeg door een vertaling in 1967 in Italie bekendheid, maar dat hoeft nog geen reden te zijn het ook uit het Italiaans te vertalen. Daarover rept de vertaler in zijn voorwoord over het kamp geen woord. Kleine druk.

J.F. Vogelaar