titel: Novecento
Oorspronkelijke titel: Novecento

Jaar: 1998
Auteur: Alessandro Baricco
Uitgever: De Geus

Samenvatting: Novecento vertelt het bijzondere verhaal van de gelijknamige vondeling, die als pasgeborene wordt achtergelaten op de oceaanstomer Virginian. Hij wordt gevonden door matroos Danny Boodmann, die de rol van vader op zich neemt tot Novecento acht jaar is en Danny overlijdt. Na Danny’s dood verdwijnt Novecento op mysterieuze wijze en pas weken later wordt hij gevonden als hij piano zit te spelen in de danszaal van de eerste klasse. Hij blijkt een muzikaal genie te zijn.

Novecento is een ontroerende monoloog die ook in Nederland en Vlaanderen vele theatermakers inspireerde en prachtig werd verfilmd als The Legend of 1900.

Recensies: Van Baricco (Turijn 1958) verscheen eerder in Nederlandse vertaling de romans ‘Land van glas’ en ‘Oceaan van een zee’ en de novelle ‘Zijde’. Hij schreef ook over muziek en stichtte een school voor creatief schrijven. In zijn romans en verhalen blijkt hij te beschikken over een bijna grenzeloze fantasie en een virtuoos taalgebruik. In Italië is het aantal drukken van zijn werken niet bij te houden. Toch is de term ‘bestseller’ hier niet op zijn plaats. Baricco is een groot talent, zijn werk geeft blijk van intelligentie èn van gevoeligheid, nodigt uit tot lezen en herlezen. ‘Novecento’ (‘Negenhonderd’) is hier de naam van de held van het verhaal, een vondeling op zee, gevonden in een doos in de eerste klassalon van een oceaanstomer. Het kind blijft op de boot, blijkt een muzikaal wonder, weigert ooit aan land te gaan en verdwijnt uiteindelijk spoorloos. Het verhaal wordt gepresenteerd als een ‘monologo teatrale’, compleet met regieaanwijzingen. Een klein, mooi uitgegeven boekje (11,5 x 16 cm).

E. Raeven-Dee.