Titel: Perfecte Akoestiek
Oorspronkelijke titel: L’acustica perfetta

Jaar: 2014
Auteur: Daria Bignardi
Uitgever: Cargo

Samenvatting: Op een koude ochtend in december gaat in het huis van Arno Cange onverwacht de wekker. De kinderen slapen nog, maar de tafel is gedekt voor het ontbijt. Arno vindt daar een brief van zijn vrouw Sara; na dertien jaar huwelijk blijkt ze haar gezin te hebben verlaten, zonder uit te leggen waarom en waar ze naartoe is gegaan.

Terwijl Arno voor het eerst zelf voor zijn kinderen moet zorgen, met de hulp van zijn humeurige en onhandige moeder, probeert hij erachter te komen waarom Sara is weggegaan. Hij ontdekt onverwachte geheimen in het verleden van zijn vrouw. Zal hij haar, de liefde van zijn leven, ooit terugzien?

Recensies: Doordat de Duits-Italiaanse hoofdpersoon Arno een envelop met fotootjes en een gedicht van de vader van zijn weggelopen vrouw Sara krijgt, kan hij eindelijk een spoor en aanwijzingen gaan volgen om haar te zoeken, een tweeledige zoektocht. Via gesprekken met familie en de personen op de foto’s komt Arno er langzaam achter wat er mis was met zijn depressieve vrouw, waarom hij zelf te kort is geschoten en wie hij zelf en Sara eigenlijk zijn. Dit zijn ontdekkingen waardoor een proces van loslaten op gang kan komen. Het boek staat vol prachtige beschrijvingen van de natuur en het leven in Sardinië, Toscane, Milaan, een Noord-Duits wadden-eiland etc. Er staan in het boek veel verwijzingen naar Italiaanse literatuur. De schrijfster is hierin zeer ingevoerd door haar carrière als journaliste, schrijfster en t.v.-presentatrice. Het leven van een dichter wordt bijna als model genomen voor de vrouwelijke hoofdpersoon. Hierdoor is enige bekendheid met de Italiaanse literatuur noodzakelijk. Normale druk.

Drs. F. Meeuwesen