Titel: Portret van een dame
Oorspronkelijke titel: A Portrait of a Lady

Jaar: 1996
Auteur: Henry James
Uitgever: De Geus

Samenvatting: De jonge Amerikaanse Isabel Archer reist naar Engeland om haar oom op diens landgoed net buiten Londen te bezoeken. Isabel is knap, intelligent, heeft een groot gevoel voor humor en bezit een rijke fantasie. Mannen beloven haar rijkdom en toewijding in ruil voor haar liefde, maar Isabel wil zich niet binden. Uiteindelijk loopt ze toch in de val die het leven voor haar zet. Ze kiest voor een man die haar ‘grote liefde’ moet zijn. Maar dan blijkt er sprake van een vooropgezet plan.

De Britse BBC staat bekend om haar prachtige verfilmingen van literaire meesterwerken: sfeervol, authentiek tot in de kleinste details en buitengewoon stijlvol. Veelgeprezen en overladen met prijzen zijn de BBC-versies van het werk van Dickens, de gezusters Brontë, Austen en ook Flaubert en Tolstoi.

Ieder set in de collectie Meesterwerken DVD & Boek bevat de BBC-verfilming en de Nederlandse vertaling van het originele werk. Voor de vertalingen geldt hetzelfde als voor de BBC-verfilmingen: kwaliteit voor de literaire fijnproever!

Recensies: Henry James (1843-1916) behoort tot de belangrijkste Amerikaanse schrijvers van voor de Eerste Wereldoorlog. Zijn verfijnde en vaak gekunstelde taalgebruik maakt veel van zijn werk moeilijk leesbaar. ‘Portret van een Dame’ uit 1881 heeft echter altijd een grote populariteit genoten. Het verhaal: de jonge, beeldschone Amerikaanse Isabel Archer, in Europa om ‘iets van de wereld te zien’, kiest uit vele aanbidders een zeer gecultiveerde echtgenoot die zich als een bruut ontpopt. James’ boodschap is duidelijk: esthetische waarden zijn inhoudsloos als ze niet door ethische waarden worden geschraagd. Uitstekende vertaling. Kleine druk. Met op 2 dvd’s (kleur, 270 minuten) de wat statische BBC-versie uit 1968 met Richard Chamberlain, Suzanne Neve en Edward Fox.

Redactie