Titel: Sterren der zee
Oorspronkelijke titel: 

Jaar: 2001
Auteur: Trevor Norton
Uitgever: De Geus

Samenvatting: In Sterren der zee beschrijft Trevor Norton de verwoede pogingen die de mensen in de loop der eeuwen heeft gedaan om onder water te werken en te leven.
Met veel humor gaat hij in op (zee)mijlpalen als de uitvinding van de duikklok, het persluchtapparaat en de ontwikkeling van de snorkel.

Recensies: Al in 1844 dook Milne Edwards als eerste wetenschapper met duikerkap en luchtpomp bij Palermo naar wormen en bloemdieren (opgetekend door de eveneens fameuze bioloog De Quatrefages). In dit boek staan korte biografieen van een dertiental pioniers van de duikgeschiedenis (speervisser, archeoloog, fysioloog, fotograaf, filmer, avonturier, bioloog), alle afgebeeld met zwart-witfoto (of gravure). Met veel understatement wordt verteld over hun vorderingen en tegenslagen om langer en dieper onder water te blijven, om apparatuur te ontwikkelen of om met te groot succes haaien te lokken voor een film. Naast bekende namen als Beebe, Hass en Dumas (team Cousteau) komen ook minder bekende – maar daarom niet minder interessante – uitvinders aan bod. Deze bevlogen zonderlingen probeerden de meest gevaarlijke zaken op zichzelf uit, zoals Haldane, maker van de duiktabellen. Met kennis van zaken, maar in simpele bewoordingen geschreven door een hoogleraar mariene biologie. De kaft toont een ouderwetse helmduiker in gevecht met een reuzeninktvis. Voor eenieder die geinteresseerd is in zeebiologie en/of sportduiken.
(Biblion recensie, Dr. H.A. ten Hove)