Titel: Tommaso en de blinde fotograaf
Oorspronkelijke titel: Tommaso e il fotografo cieco
Jaar: 2023
Auteur: Gesualdo Bufalino
Uitgeverij: Oevers

Recensie Mappalibri: https://mappalibri.be/?navigatieid=61&recensieid=10364&via_navigatieid=21

Toelichting op de vertaling: https://www.athenaeum.nl/nieuws/vertalers/2024/de-eerste-zin-van-tommaso-en-de-blinde-fotograaf-van-gesualdo-bufalino-vertaald-door-pieter-van-der-drift-en-manon-smits 

Samenvatting: Een herontdekte Italiaanse parel van een groot schrijver, voor de liefhebbers van Proust, Joyce en Borges. Tommaso en de blinde fotograaf is Bufalino’s laatste roman, het werd enkele dagen na zijn dood in 1996 gepubliceerd en in 1999 bekroond met de Fernesina-Biblioteca Europea-prijs.

Tommaso Mulè, een ex-journalist met ambities om schrijver te worden, verlaat zijn baan, familie en vrienden om verwarrende existentiële redenen en gaat in ballingschap in de kelder van een een gebouw in Rome dat nog in aanbouw is. Daar wordt hij toeschouwer, acteur en chroniqueur van vele incidenten, en is hij getuige van de moord op zijn vriend Tiresias, blind en fotograaf, een van de paradoxen die de kern van het boek vormen. Nog meer dan de plot – een triviale kwestie van moraal en corruptie – telt in deze roman de werking van de microkosmos van het gebouw.

In een bedrieglijk realistische setting mengt Bufalino op een virtuoze manier raadsels en pastiches om een ​​wervelend barokspel te creëren. Zijn verfijnde manier van schrijven contrasteert voortdurend met het geniepige karakter van de situaties.