Titel: Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw
Oorspronkelijke titel: La sfolgorante luce di due stelle rosse
Jaar: 2020
Auteur: Davide Morosinotto
Uitgever: Baeckens
Vertaald door Manon Smits en Pieter van der Drift

Samenvatting: Leningrad, 1941.
Ik heet Viktor Nikolajevitsj Danilov. Ik ben op 17 november 1928 geboren in Leningrad. Mijn ouders werken bij de Hermitage. Of beter gezegd, daar werkten ze totdat de oorlog uitbrak. Ik heb een tweelingzus die Nadja heet. Nadja en ik moesten weg uit Leningrad, maar we belandden per ongeluk in twee verschillende treinen. De mijne ging helemaal naar Tatarstan en van haar trein weet ik alleen dat hij in Mga is gestrand. Ik zit in een vrachtwagen die op de weg is geparkeerd. Buiten woedt een storm en het is ijskoud, zeker dertig graden onder nul. Het is een wonder dat ik nog leef.
Het beleg van Leningrad duurde bijna drie jaar. Deze dramatische geschiedenis vervlecht zich met het verhaal van Nadja en Viktor, die vastberaden zijn elkaar terug te vinden en hun stad te redden.

“De combinatie van verzonnen en echt is in dit boek zo overtuigend opgeschreven dat het leest alsof de Russische tweeling Viktor en Nadja echt bestaan heeft, wat misschien ook wel zo is. Een spannend en meeslepend boek, mooi vertaald door Manon Smits en Pieter van der Drift.”
Elly Ooms (boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel)