Titel: Wit als melk, rood als bloed
Oorspronkelijke titel: Bianca Coma Il Latte,Rossa Coma Il

Jaar: 2010
Auteur: Alessandro D’Avenia
Uitgever: Cargo

Samenvatting: Leo is een doodgewone zestienjarige jongen, die liever op straat rondhangt met zijn vrienden dan dat hij op school zit. Tot er een nieuwe docent filosofie voor de klas komt te staan die zijn passie weet over te brengen op Leo en de andere leerlingen.
Hij leert ze intens te leven en hun dromen na te jagen. De droom van Leo heet Beatrice, het meisje dat met ‘haar blik de poorten naar het paradijs kan openen’. Op een dag verschijnt Beatrice niet meer op school en wordt duidelijk dat ze ongeneeslijk ziek is. Leo is geschokt en zijn onbezorgde leven schudt op zijn grondvesten.
In Wit als melk, rood als bloed weet Alessandro D’Avenia binnen te dringen in het hoofd van een puber – de intense emotie, de honger naar het leven en de nieuwsgierigheid naar de liefde.

Recensies: Met zijn debuutroman brak de 33-jarige auteur, docent op een middelbare school, door in Italie. Hoofdfiguur Leo is een doorsnee zestienjarige puber, die graag met zijn vrienden op straat rondhangt. School is oninteressant tot er een nieuwe leraar filosofie opduikt. Hij doceert met gloed en bezweert zijn pupillen om met passie te leven en hun dromen te volgen. Dat brengt Leo ertoe om anders te kijken naar zijn grote droom, Beatrice, het meisje dat ‘de poorten naar het paradijs kan openen’. Als Beatrice weg blijft van school, wordt duidelijk dat ze zwaar ziek is. Leo kan niet accepteren dat ze nooit meer zal genezen, zijn kindertijd is voorbij. Met veel empathie tekent de auteur de gevoelens van zijn jonge personages die intens leven en (daartoe aangemoedigd door hun docent) hunkeren naar de liefde. De roman leest vlot, is spannend opgebouwd en kan een breed publiek boeien. Ook geschikt voor leesclubs. Paperback; kleine druk.

Marita de Sterck